За Сандански

Сандански крие огромен лечебен потенциал в своя климат и минерални извори. Уникалният климат дава възможност за добро влияние на някои заболявания в Сандански, спа почивки, релаксация или туризъм от разнообразен вид.

Град Сандански се разполага в амфитеатрална структура в подножието на Пирин. През курорта преминава магистрала Е 79, като София е на 160 километра, докато плажовете на Беломорието близо до Солун са на 150 километра. Югоизточно от Сандански на 24 километра се намира Мелник, както и намиращия се на още 6 километра от Мелник Роженски манастир. Географски разположението на Сандански между Рупелското дефиле и Кресненското дефиле спомага за изключително добрите климатични особености на Сандански.

Около минералните извори още през 2-рото хилядолетие пр.Хр. е възникнало селище превръщайки Сандански един от най-възрастните поселищни центрове на Балканския полуостров от времето на войната за Троя. Историята продължава да говори за края на 6-ти век, когато Сандански е бил сринат от варварски племена. По това време градът се е бил обособил като един от първите процъфтяващи епископски християнски центрове в България. По това време е бил наречени с името Свети Врач в памет на двамата народни лечители Козма и Дамян. Днешното име Сандански има от 1947 година.
Местността, където е разположен Сандански в съвремието е известна още от древността с лечебния си климат и минерални изворни води. Особеният климат влияе върху разпределението на валежите и температурния режим на местността.
Специфичният климат се дължи и на особеностите на природаат на района и пресечения терен включващ планини високи над 2000 метра, реки и други. Поради уникалните си характеристики на климата и свойствата да лекуват заболявания на водите, Сандански се е утвърдил като климатичен, спа и балнео курорт с международно и национално значение. Природните и климатични дадености на местността, съчетани с изключително богатото историческо наследство на град Сандански.
Сандански един от най-топлите градове в България независимо за кой сезон става дума. Сандански е също и най-слънчевият град в страната като има над 2 450 часа слънцегреене на година, което създава чудесни условия за почивки през цялата година за слънчево-въздушни лечебни и релаксиращи процедури. Зимният сезон в Сандански е мек и топъл, а средномесечните температури през сезона са положителни и близки до тези на южната част на Българското Черноморие. Най-рано в страната пролетта се усеща в Сандански, а Есента е мека и се характеризира с много слънчеви дни, продължаващи до края на ноември, често и през зимата. Въздухът в Сандански е изключително чист и със средна температура през годината +14,70 градуса.

В град Сандански и околностите има над от 80 извора с минерална вода. Някои от тях са по-известни, като Парилото, Чешмата на Мирото, Турската баня. Температурата на водата от изворите е между 42 и 81 градуса, което прави възможно къпането на открито през цялата година, а съставът на водите е изключително благотворен за лечение на много заболявания.
Съчетаването от климат, природни дадености уникални за страната и минералните извори на които е богат района, прави Сандански един от най-добрите естествени лечебници за бронхиална астма на територията на Европа.

Град Мелник намиращ се наблизо е известен като мястото у нас с най-малко алергени във въздуха си. Той е изключително подходящ за лечение на различни алергични състояния и алергии. Сандански е се слави като международен и национален балнео курорт, посещаван от почиващи от цяла Европа както и от скандинавските страни. Курорт Сандански е изключително препоръчван за спа процедури подпомагащи лечението на различни болести на дихателната и други системи.

Back to top button
error: Content is protected !!