Любопитно

Малко повече за Добринище

Добринище е атрактивен балнеолечебен курорт, разположен в Югозападна България на 68 км от Благоевград, 44 км от Гоце Делчев и само на 2 часа разстояние от столицата.

Добринище се нарежда сред най-популярните балнеокурорти в Пирин планина, в непосредствена близост само на 6 км от Банско, най-модерния и посещаван зимен ски курорт в страната. Ако искате да посетите Добринище вижте тук.

Перспективния курорт Добринище съчетава в себе си духа на неповторимата алпийска природа наситена с минерални извори и традиционна селска атмосфера. Сгушено в подножието на Пирин, умело разположено по двата бряга на река Десилица в югоизточната част на живописната Разложка котловина, на  850 м средна надморска височина. С благоприятното си разположение градът служи за естествена югоизточна граница на Разложката котловина, стратегически заобиколен от трите най-прекрасни родни планини Рила, Пирин и Родопите. Пред селището се разкриват неповторимо живописни пейзажи на пленителната Пирин планина, наситени с целогодишна зеленина и благоуханието на свежия планински въздух.

На предела на Добринище са разположени 17 минерални извора, които полагат основите за развитие на Спа туризъм.  Курорта е подходящ за извършване на балнео и климато лечение. На територията на курорта има множество условия за практикуване на зимни спортове и активен отдих. Предпоставки за налагането на курорта, като център за планински и активни ски спортове са уникалните природни дадености, непосредствената близост до пистите Безбог и множеството изградени съоръжения.

Ски пистата с размери от 6 км и денивелация 820 м, предлага отлични условия, както за начинаещи и напреднали скиори, така и за търсещите по-силни предизвикателства наситени с висок адреналин, сноубордисти.

С откриването на лифта свързващ курорта с хижа Безбог, селището се превръща във втория най-важен ски център в живописната Пирин планина, което го нарежда сред най-популярните и атрактивни зимни курорти в нашата страна.

Селището води началото си от каменната ера, наситено с множество находища от автентична тракийска и дори римска керамика, датиращи от времето на император Нерон. На голям интерес се радва местността Св. Никола, в която се извършват непрестанни археологически разкопки.

Курорта се отличава с относително студена зима и хладно лято, което в съчетание със минералните извори благоприятства за целогодишна заетост. Характеризира се със средни летни температури от около 23◦С, със забележителен пик на валежите през зимния период.

Добринище се възприема, като естествен изходен пункт за множество живописни маршрути с разнообразна отдалеченост в Пирин планина. През летния период от Добринище до хижа Безбог се достига само за 5 часа,  а Тевното езеро може да се посети за 6 часа.

Добринище е подходящо място за почивка за всеки любител на живописната девствена природа на Пирин планина в съчетание с традиционния автентичен селски бит, култура и топло гостоприемство.

Show More

Подобни статии

Back to top button
error: Content is protected !!