Любопитно

Курорт Пампорово

Разположен в полите на Родопа планина Пампорово се слави със своята мека приятна зима, множество слънчеви дни и страхотни условия за зимни спортове. Чудили ли сте се някога  по какъв начин се заражда хрумването за създаването на това местенце? Сега ще ви разкажем на кратко.

Идеята за построяването на курорт се загнездила в главата на един мъж от Чепеларе, член на управителния съвет на горовладелската кооперация в района в края на 30-те години на миналия век. Още тогава със своя буден ум и усет Никола Чичовски разбирал, че не само дървесината е това, което може да предложи планината.  Към днешна дата ресторант или  апартхотел до лифта Пампорово не е нещо необичайно, даже напротив.

Началото е поставено с построяване на сграда – пансион за летен отдих на туристи. Местоположението – по склоновете на Родопите, на мястото на днешния хотел Перелик. Курортът е бил преименуван за кратко – от 1950 до 89 година, като в този период е носил наименуванието „Васил Коларов“. Днес името Пампорово е световно известно и прославя страната ни като страхотна дестинация за зимен туризъм, заради красивата природа в съчетание с добре организирана и поддържана пистова и леглова база. По склоновете, измежду вечнозелените гори освен пистите са накацали множество сгради, хотели, ски училища, лифтове и влекове.

През годините обликът на този район доста се е променял, като 1947-48 година земите и постройките в района са били одържавени. Това е период на упадък за новосъздадения курорт, защото някои от сградите са занемарени и неподдържани. За радост това е един кратък тъмен период в историята на Пампорово. Най-бурен и скоростен разцвет се забелязва през 70-те години на 20-ти век, когато дестинацията е добила европейска и световна популярност

Зимата е към края си и ако планирате да се спускате в следващите дни, то обърнете внимание на някой апартхотел до лифта Пампорово. Дизайнерският стил, гарантираният уют, модерното обзавеждане, уелнес зоната и близостта до станция на лифта  правят изборът примамлив и неустоим.

Show More

Подобни статии

Back to top button
error: Content is protected !!