Забележителности

Национален археологически музей – град София

Националният археологически музей се помещава в сградата на старата Буюк джамия, която съществува от времето на турското робство и е най-старата у нас. Той се намира близо до Ларгото и центъра в София.Музеят е открит през 1905 година и през времето е разширяван няколко пъти, защото археологическите експонати и паметници се увеличават все повече и повече. През 1944 година сградата на старата джамия претърпява сериозни поражения от бомбардировките над София. Такава е съдбата и на много други сгради в града. По-късно музеят е реконструиран основно и всички поражения са отстранени.  Експонатите са изложени на два етажа и са достъпни за посетителите. Централната зала обхваща и двата етажа и в нея са изложени предмети от къснобронзовата епоха до средновековието. В музея се съхраняват много находки, които са датирани от тракийския период на страната ни. Много предмети и артефакти са от разцвета на Тракия, който е от 5-3 век преди Христа. При входа от двете страни са поставени статуи, керамика, надгробни плочи и много различни предмети, които са намерени при разкопки по брега на Черно море при Одесос, който е днешна Варна, и Аполония, както се е наричал Созопол в древността. В музея има статуи от римско време, които са подобни на експонатите на най-големите световни музеи.

В зала „Праистория“ са изложени находки, открити при разкопки на могилите край Езеро и Кераново.  Показани са примитивни сечива, костни фигури, глинени предмети и керамични модели на жилища. Всички експонати са описани на няколко езика в указателни табели на витрините, за да могат да бъдат улеснени гостите. На втория етаж в музея се намира изключителна изложба с творби от живописта от Средновековието.

Най-ценните артефакти се намират в зала „Трезор“. Там са показани Вълчитрънското съкровище и Луковитското, които са датирани от векове преди новата ера. Тук е изложена и погребална маска, открита в могилата Светица близо до Казанлък, както и много предмети от Голямата Косматка край Шипка.http://sofia-travel.eu/

Националния исторически музей работи всеки ден от 10.00 до 17.00 часа през зимата, а през лятото до 18.00 часа. Експерти в областта изнасят беседи на няколко езика специално за чуждестранните туристи. За студенти, ученици и деца се правят отстъпки и групови посещения с гид.

Show More

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
error: Content is protected !!