Любопитно

Какво означава, ако има на плажа има червен флаг?

Започне ли да се говори за слънце, почивка, релакс, значи лятото наближава. А за нас лятото означава само едно – време за море. За солени целувки, пясък в косите, бронзов загар.


Без значение дали планирате почивка с половинката, семейството или приятели, може да имате разногласия къде да отседнете. Дали да почивате в чужбина или по родното Черноморие в някое спокойно курортно градче като например Обзор. Дали да потърсите олинклузив хотел или да изберете апартаменти под наем, за да чувствате комфорта на дома. Сигурни сме, че ще сте единодушни обаче по отношение на това, че заниманията на плажа трябва да бъдат на безопасни.


Знаете ли какво символизира всеки цвят на веещите се флагове? Свикнали сме, че на плажа, като отидем, ще видим флаг, който сякаш като птица се рее в небесата. Наясно ли сте обаче какво е значението на всеки цвят? Разказваме ви точно за това. Ето знамена в кои цветове може да видите най-често по Българското Черноморие.


Зелен флаг – Вълнението е слабо, възможно е дори да липсва изцяло. Може спокойно и без опасност да се насладите на почивката си. Спасителите ви “дават зелена светлина” за забавления и плуване в морето. Не бива обаче да минавате зад шамандурите.


Жълт флаг – Морето е сравнително безопасно. И все пак, ако решите да плувате, бъдете внимателни. Имайте едно наум, че е възможно да има големи вълни, които да ви завлекат. Най-добре, ако влизате да плувате, да бъдете придружавани от приятел. По възможност избягвайте надуваеми възглавници и дюшеци.


Червен флаг – Опасност, опасност, опасност. Препоръчва се да не влизате във водата изобщо. Морето е бурно, вълните – големи. Без да се усетите, могат да ви завлекат навътре и изходът да е фатален. Най-добре се съсредоточете върху забавления на брега.

Използването на тези цветове с тази им символика е утвърден световен стандарт. Флагове с тези цветове може да видите най-често по плажовете в България, но с тях не се изчерпва списъкът с цветове, които се използват. По плажовете в други държави може да срещнете още:


Лилав флаг – В морските води живеят медузи, морски таралежи или други опасни морски животни. Вие сте на тяхна територия и е добре да се пазите.


Черно-бял флаг, като шахматна дъска – Този район е зона за сърфисти. Плуването без сърф не е позволено. Не се препоръчва къпането в тази зона, тъй като някой сърфист може да ви удари.


За финал ще ви припомним колко е важно да следите флаговете и да вземете предвид насоките на спасителите. Морето е непредвидимо. В този момент може да е спокойно и да няма вълнение, но само за миг може да се промени и да стане опасно. Затова обръщайте внимание какъв е цветът на флага и дори когато е зелено, бъдете бдителни и внимавайте. 

Show More

Подобни статии

Back to top button
error: Content is protected !!