Забележителности

Eко Къщи Лещен е село Лещен

Комплексен център Еко къщи Лещен е разположен в сърцето на Родопите и в близост с град Гоце Делчев. Той предлага големи и просторни помещения обзаведени в традиционен стил.

За настаняване в комплекса се предлагат 15 еко къщи всяка с по две стаи. Общият капацитет помества 60 човека. Всяка еко сграда предоставя собствена тераса и панорамен изглед към планина Пирин. В някои от тях има камини, които създават истинска задушевна атмосфера. Всеки гост на еко къщи може да се наслади на закуска, доставяна с рум сервиз по стаите.

Храненето в комплекс еко Къщи Лещен се извършва в ресторанта на комплекса, където регионална и местна кухня радват посетителите. Целият ресторант работи от сутрин до вечер, съобразно посещенията и желанието на хора.

На разположение на гостите са още градина оборудвана с красиво и вкусно барбекю и детска площадка, на която и най-малките могат да намерят увеселения и да прекарат забавни минути..

В село Лещен се намират и много български къщи в местен стил и обичай, една от тях погледнете тук. Само на 7 км от него има минерален басейн с естествена вода. По желание на клиентите може да се организира и транспорт.

Само по себе си село Лещен е създадено в минали години, а от 1945 година е било изписвано като Лѣщенъ. Разположено в Югозападна България, то обединява община Гърмен, находяща се в област Благоевград.

И днес славата на село Лещен се свързва с неговата старинност и автентичност на уникалните къщички.

До края на 19-ти век и в началото на 20 век селцето е главно в Неврокопска кааза.

Някога селото е било център с богата и добре развита търговска база. След 1934 г. архива от миналото е преместен в село Ковачевица. По време на избухването на Балканска война от 1912 година, 79 души от Лещен са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

В последните години старите къщи в селото биват реставрирани и запазват автентичен архитектурен стил. Това дава и идеята за създаване на комплекси и вилни постройки за туристи. Самият автентичен вид на селото, дори предоставя възможност за заснемане на не малко игрални филми и музикални клипове.

Show More

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
error: Content is protected !!