Забележителности

Рилски манастир

Рилския манастир е един от най-значимите паметници на културата, символ на България. Той е сред най-предпочитаните туристически дестинации. Манастирът е най-големият мъжки храм в България.

Рилският манастир е разположен в гъстите иглолистни гори на Рила планина на 1, 147 метра надморска височина между реките Рилска и Друшлявица.

Рилския света обител е създаден през първата половина на 20 век. Смята се, че създателят на Рилският манастир е първият български отшелник св. Йоан Рилски (876 – 946 г.). Той се отдава на молитви и пости в храма. По време на Първото българско царство, Йоан Рилски става една от най-важните фигури сред целия източноправославен свят, като е бил почитан и уважаван като светец.

През годините Рилският манастир е успял да се съхрани като духовен, културен и просветен център на България. По време на Възраждането той е процъфтявал,  откривали са се  нови училища и са се докарвали поклонници в манастира.

През 1976 година Национален музей „Рилски манастир“ е обявен за Национален исторически резерват, през 1983 г. е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През 1992 г. Рилският манастир, Хрельовата кула, манастирските сгради и църквата са обявени  за исторически и архитектурен комплекс от национална значимост за България.

Най-старата сграда в манастира е Хрельовата кула, построена през 1135 г. Тя е била крепостта на манастира, както и жилищен комплекс за монасите през смутни времена. На последния 5 етаж на 24-та кула се намира параклисът „Преображение Господне.“  Днес Хрельовата кула е отворена за посетители през летните месеци.

Цялата площ на Рилския манастир е 8800 кв. м., включваща църковни, жилищни и стопански сгради, храма „Рождество Богородично“, 22 метрови високи каменни стени ограждат света обител, Хрельовата кула. Манастира разполага с 300 жилищни помещения, 100 от които са монашески килии.

През 1834 -1837 г. на мястото на стар храм е била построена главната манастирска църква „Рождество Богородично“ . Те петкуполна с 2 странични параклиса и олтарни ниши. Особен интерес представляват иконостаси, стенописите , дело на самоковски майстор, най-видния е сред тях е Захари Зограф, който оставя своя автограф.

Рилският манастир е функциониращ мъжки православен храм. Той е сред 100 национални туристически обекта. Отворен за помещения всеки ден от 08:00 до 18:00 ч.. На гостите на света обител се предлага нощувка, а в района на храма има магазинчета, които предлагат икони, сувенири, картички, както и традиционни български изделия. Заповядайте.

Show More

Подобни статии

Back to top button
error: Content is protected !!