Забележителности

Местата в София, които всеки трябва да види

Всички знаят, че София е столицата на България. Малцина обаче я познават отблизо. Отделяли ли сте време, за да посетите някои от музеите, галериите или парковете ѝ? Днес споделяме с вас 6 места, които да посетите, докато сте в София. Ако се чудите къде да отседнете по време на престоя си, най-добрата опция остава центъра на града. Разгледайте опциите за хотели в София център. Има и бюджетни варианти за настаняване. Може да потърсите хостели в София център.


Храм-паметникът “Александър Невски”

Започваме с един от символите на София – катедралният храм “Александър Невски”. Разположен е в центъра на столицата, на едноименния площад. Позлатените му куполи се забелязват отдалеч. Няма как да го пропуснете, ако се разхождате в района. Интериорът на храма също е уникален. Голяма част от украсата е изработена от многоцветни мрамори и полускъпоценни камъни, а изографисването е дело на близо 50 художници – български, руски и чешки. 


бул. “Витоша”, по-известен като “Витошка”

Не може да отидете в София и да не се разходите по Витошка. Това е все едно да пътувате до Италия и да не опитате пица или паста. Витошка е главната улица на града. Комбинацията от култура и възможности за развлечения я прави любимо място за разходка както на туристите, така и на софиянци. Множество ресторанти, барове и магазини се простират по целия булевард. Може да се отдадете на шопинг, а след това се почерпите с хубаво питие. 


Парк музей “Врана”

Създаден през първата половина на миналия век, паркът днес се счита за произведение на парковото изкуство. Впечатляващо е многообразието от растения, които може да видите на територията му – над 800 вида. Това до голяма степен се дължи на първоначалния замисъл при построяването на парка. Мястото е било предвидено за лятна резиденция извън града на царското семейство. Ако решите да го посетите, имайте предвид, че работи само през уикенда. През седмицата е затворен за посетители. 


Южен парк София

Ако имате нужда от глътка свеж въздух в столицата, Южният парк е идеалното място. Това е един от най-големите паркове в София. Често е домакин на различни събития – концерти, фестивали, спортни активности. Провеждат се и мероприятия, специално насочени към деца. Малчуганите със сигурност също ще се забавляват по време на разходката. За тях паркът предлага детски сектор с люлки, пързалки и разнообразни съоръжения. Паркът разполага и с големи поляни, които са идеални, ако решите да организирате пикник. 


Площад “Независимост”

Край площада са разположени някои от най-важните държавни сгради. Тук може да откриете сградите на Народното събрание, Министерски съвет и Президентството. Пространството между сградите неофициално се нарича “триъгълник на властта”. 


Народен театър “Иван Вазов”

Не е нужно да сте закупили билет за постановка, за да изберете да се разходите до него. Мястото е емблематично за столицата ни и със сигурност поне веднъж сте виждали снимка на градинката с фонтана и пейките през театъра. Градинката е любимо място на софиянци за отдих, така че не се колебайте да я посетите и вие. А ако сте сред любителите на родното изкуство, винаги може да отидете на театър или да посетите Националната художествена галерия. Тя се намира на 500 м от Театъра и съхранява над 50 000 творби на представители на българското изкуство.

Show More

Подобни статии

Back to top button
error: Content is protected !!