Забележителности

Къща-музей на Любен Каравелов в Копривщица

Град Копривщица е разположен в сърцето на Средна гора. Копривщица, в които межете да усетите архитектурния стил от епохата на възраждането. Той е  известен като град-музей е сред стоте национални туристически обекта. По скалдъръмените улици на града са разположени къщите на известни български личности, като къщата-музей на Любен Каравелов, къщата-музей на Тодор Каблешков,  родната къща на Димчо Дебелянов и много други не случайно е прозвището му – градът музей.

Любен Каравелов е роден през 1834 г. в Копривщица в семейството на Стойчо Любенов Каравелов и Неделя Доганска. В Къщата-музей са родени двамата братя Любен и Петко Каравелови. Самата къща е отделена от останалите къщи-музеи, разположена е на другия край на площада. Срещу къщата-музеи на Любен Каравелов е направен детски екокът, който представлява атракция за най-малките туристи.

Външната фасада на къщата не се различава от останалите къщи-музеи, но като влезне в двора, ограден от дървен зид, се вижда, че съвсем не е така. В китния двор на къщата има не една цели три постройки. Важно е да се отбележи за туристите, който посещават тези културно-исторически забележителности, че с един закупен билет може да се посетят всички къщи-музеи.

Днес първата сграда-  зимна е мястото, където са съхранени предмети от бита на българския поет и писател Любен Коравелов. Втората сграда от къщата е стопанска постройка. Тук се намират най-интересните експонати от цялата къща. В тази час се намира печатната преса, където се намират печатните издания на любен Каравелов и Христо Ботев. Пресата представлява особен интерес за туристите, тъй като на нея е отпечатана първата Конституция на Република България след Освобождението. Третата къща е т. нар. лятна къща, където и до днес се съхраняват документ и снимки от живота на двамата братя и техните роднини. Тук се намират снимките на дъщерята на Петко Каравелов, известната красавица – Лора  Каравелово, съпруга на Пейо Яворов. Друг интерес за посетителите представлява дървения чердак на втория етаж и миндерът, на който човек може да поседни прочете книга на чист въздух. Точно за тази цел е пригодено това място използвано от семейството му.

За туристите, които решили да отседнат и разгледат забележителностите на града, къщите за гости в Копривщица са идеално място за почивка и отмора.

Show More

Подобни статии

Back to top button
error: Content is protected !!