Любопитно

Културен туризъм в Банско

Банско е една от топ дестинациите за планински зимен туризъм у нас. Посещава се целогодишно от българи и чужденци. Ето защо градчето се развива с много бързи темпове и с всеки изминал ден предлага все по – добри и по – добри условия за туристите.

При посещение на Банско определено едно от първите неща който правим е да изберем перфектното място за настаняване спрямо нашите критерии. Тук се предлагат множество хотели, къщи за гости, вили, квартири и апартаменти под наем. За нас фаворит е апартхотел до кабинковия лифт на име Апархотел Евъргрийн. Определено има всичко необходимо за пълноценна и приятна планинска почивка.

Освен добрите условия за ски града разполага и с много музей, културни и исторически забележителности, които могат да се разгледат. До момента има регистрирани около 130 на брой различни паметници на културата, като 7 от тях са дори с национално значение.

Може би най – известна е къщата музей, в която е представен житейския път на Никола Вапцаров. Тя е първия музей в града и започва да функционира като такъв през 1952 година. Към къщата музей може да посетите и Дом на изкуствата където винаги има временни изложби или се организират беседи и срещи на дейци на културното дело.

Всички по – стари къщи в курортното градче имат очарователна архитектура, вдъхновена от Възрожденския период. Като емблема на този тип архитектура най – добре се забелязва Веляновата къща, също един от известните културни и исторически акценти в Банско.

За почитателите на религиозния туризъм ще споменем църквата Света Троица, която определено си струва да й отделите малко време за посещение. Тя е изградена през далечната 1986 година, като там може да се види удивителна иконна изложба, основен акцент на която е основателя Тома Вишанов и други видни иконописци от района.

Определено Банско не е само ски дестинация, тук има най – различни атракции и забележителности, така че всеки да успее да намери по нещо за себе си и интересите, които има.

Show More

Подобни статии

Back to top button
error: Content is protected !!